''ROLADA SZPINAKOWA Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM'' wg Anastazji
Przepis z najnowszej książki Siostry Anastazji ; ''Ciasta z owocami''
Nowoczesny biszkopt szpinakowy z delikatnym kremem z mascarpone podkreślony dżemem brzoskwiniowym tworzy pyszną roladę.Świetne połączenie smaków ;jednym słowem rozkosz.Polecam.
Składniki na ciasto biszkoptowe szpinakowe:
Nowoczesny biszkopt szpinakowy z delikatnym kremem z mascarpone podkreślony dżemem brzoskwiniowym tworzy pyszną roladę.Świetne połączenie smaków ;jednym słowem rozkosz.Polecam.
Składniki na ciasto biszkoptowe szpinakowe:
- 40 dag zmiksowanego szpinaku
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodając żółtka,szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym; ok 44 cm x 39 cm ,wyrównać powierzchnię i piec ok 20 min w 180 st.C .Po upieczeniu ,gdy lekko przestygnie zdjąć pergamin i wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladę.
Składniki na krem brzoskwiniowy:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 25 dag serka mascarpone
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub z dyni z kawałkami owoców
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać serek mascarpone ,dżem i na końcu rozpuszczoną ( przestudzoną) żelatynę.
Biszkopt delikatnie rozwinąć,wierzch posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.Posypać cukrem pudrem lub zostawić trochę kremu do dekoracji.Schłodzić w lodówce.
Pyszna! I jaka efektowna!
OdpowiedzUsuńsuper! ciasta szpinakowego w formie rolady jeszcze nie piekłam, a imię siostry Anastazji zobowiązuje to wypróbowania :D
OdpowiedzUsuń