niedziela, 14 lutego 2016

''POLĘDWICZKA Z LEŚNYMI GRZYBAMI''

Polędwiczka z grzybami to bardzo aromatyczny obiad.Polecam na każdą okazję;

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 30 dag leśnych grzybów ( mogą być mrożone )
  • 1,5 l bulionu grzybowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
Polędwiczkę pokroić na plastry,natrzeć rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.Podsmażyć z obu stron na oleju,następnie podlać bulionem grzybowym i dusić kilka minut.Następnie dodać pokrojone grzyby i pokrojoną cebulę ;dusić do miękkości mięsa.Na koniec zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką.Mieszać do momentu zgęstnienia sosu.Można posypać zieloną  pietruszką lub szczypiorkiem.



1 komentarz:

  1. Takie lubię :) Pyszne mięso i najlepsze na świecie leśne grzyby :) Mam jeszcze zamrożone z ubogich zeszłorocznych zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń