niedziela, 14 lutego 2016

''ZAJĄCZKI DROŻDŻOWE''

Drożdżowe zajączki to doskonała ozdoba wielkanocnego koszyczka oraz stołu.Trzeba poświęcić im trochę czasu ,ale efekt zadowoli każdego ;



Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 60 dag mąki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 dag drożdży świeżych lub 1 op drożdży w proszku
Dodatkowo:
  • lukier lub pisaki do dekorowania
  • perełki cukrowe 
Masło roztopić,przestudzić.Mleko lekko podgrzać.Mąkę przesiać ,dodać suche drożdże,cukier,sól,dokładnie wymieszać (w przypadku świeżych drożdży dodać do nich 2 łyżeczki cukru i rozpuścić je mieszając,następnie dodać do mąki) Następnie dodać roztrzepane jajka i mleko;zagnieść lekko ciasto,pod koniec dodawać stopniowo roztopione masło.Zagnieść gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na :
12 większych kulek -( na tułów zajączka)
12 mniejszych kulek - ( na głowę)
oraz jeden wałek ciasta ,z którego będziemy odcinać kawałki ciasta na uszy.


Każdą większą kulkę połączyć z mniejszą za pomocą roztrzepanego jajka i układać na posmarowanej blaszce zachowując odstępy.Z wałka ciasta kroić bardzo cienki paski i przyklejać na głowie zajączka na płasko;do góry stroną ,którą było cięte- tworząc uszy .Patyczkiem docisnąć końcówki uszu do głowy zajączka ,by się z nią zlepiły.Przykryć zajączki ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie posmarować je roztrzepanym jajkiem ,wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika,piec ok 20-25 min.Po przestudzeniu dekorować lukrem lub pisakami oraz perełkami tworząc oczka 







3 komentarze:

  1. Jakie sympatyczne zajączki ;) Te się zastanawiam nad zrobieniem takich na święta, chyba mnie przekonałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak pachnie u Ciebie świętami. Urocze zajączki.

    OdpowiedzUsuń