sobota, 26 marca 2016

''MAZUREK ŚLIWKA W CZEKOLADZIE ''

Tradycyjne ciasto wielkanocne ;moja propozycja to mazurek ze śliwką akcentowaną alkoholem i czekoladą.

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
Nadzienie:
  • 250 g suszonych śliwek
  • o,5 szklanki wódki 
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 0,5 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki ,zalać wódką i pozostawić pod przykryciem najlepiej na całą noc.Z podanych składników szybko zagnieść ciasto kruche.Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.Następnie wylepić nim dno i  boki prostokątnej  blaszki .Ponakłówać widelcem.Upiec na złoty kolor przez ok 20 min w 190 st. C .
Czekoladę połamać na kawałki ,rozpuścić w kąpieli wodnej.Dodać śmietankę i masło,Podgrzewać do momentu połączenia się składników.Po ostudzeniu połączyć z odsączonymi śliwkami.Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.Udekorować dowolnymi bakaliami.Wstawić do lodówki do zastygnięcia.






1 komentarz: