''KOTLETY Z KAPUSTY WŁOSKIEJ'' wg.S.Anastazji

Zamiast ziemniaków;jako dodatek do dania głównego sięgnęłam po kotlety z kapusty.Świetnie się sprawdziły w towarzystwie sosu grzybowego .Nieco pracochłonne ,ale warto;) Bardzo pożywne;polecam!Przepis pochodzi z ''Wielkiej Księgi specjałów Siostry Anastazji'' ;
Ja zamiast kapusty włoskiej użyłam białej ,a zamiast pietruszki ;koperek i było ok.

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty włoskiej ( 1 kg ugotowanej i odciśniętej kapusty )
  • 15-20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki 
  • 4 jajka
  • 10-15 dag bułki tartej
  • 5-6 łyżek mąki krupczatki 
  • tłuszcz do smażenia
  • sól 
  • pieprz
Kapustę drobno poszatkować,ugotować i odcisnąć nadmiar wody.Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.Ugotowaną marchew pokroić w kostkę.Do kapusty dodać cebulę,marchew,starty na grubych oczkach ser,natkę,bułkę tartą oraz jajka.Całość wymieszać i pikantnie doprawić.Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub ulubionym sosem np.grzybowym.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty