''KOTLETY Z KAPUSTY WŁOSKIEJ'' wg.S.Anastazji
Zamiast ziemniaków;jako dodatek do dania głównego sięgnęłam po kotlety z kapusty.Świetnie się sprawdziły w towarzystwie sosu grzybowego .Nieco pracochłonne ,ale warto;) Bardzo pożywne;polecam!Przepis pochodzi z ''Wielkiej Księgi specjałów Siostry Anastazji'' ;
Ja zamiast kapusty włoskiej użyłam białej ,a zamiast pietruszki ;koperek i było ok.
Składniki:
Ja zamiast kapusty włoskiej użyłam białej ,a zamiast pietruszki ;koperek i było ok.
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty włoskiej ( 1 kg ugotowanej i odciśniętej kapusty )
- 15-20 dag żółtego sera
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 10-15 dag bułki tartej
- 5-6 łyżek mąki krupczatki
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Kapustę drobno poszatkować,ugotować i odcisnąć nadmiar wody.Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.Ugotowaną marchew pokroić w kostkę.Do kapusty dodać cebulę,marchew,starty na grubych oczkach ser,natkę,bułkę tartą oraz jajka.Całość wymieszać i pikantnie doprawić.Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub ulubionym sosem np.grzybowym.
Bardzo ciekawy przepis zapraszam na nowego bloga pozdrawiam
OdpowiedzUsuń