środa, 11 stycznia 2017

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE wg S.Anastazji

Przepis pochodzi z książki ''Wielka księga ciast Siostry Anastazji'' sprawdzony;polecam!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 50 dag margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • marmolada lub powidła
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki.Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę wymieszać z mąką ,dodać drożdże i pozostałe składniki.Krótko wyrobić ciasto (ciasto ma być gęste)Pozostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować.Wykrawać trójkąty ,nadziewać marmoladą i zwijać rogaliki.Ułożyć na blaszce do pieczenia .Piec ok 20 -30 min w temp 150-160 st C




2 komentarze:

  1. Omnomnom, zjadłabym taki rogaliki :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetyczne rogaliki, idealne do ciepłej herbatki :D

    OdpowiedzUsuń