ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE wg S.Anastazji
Przepis pochodzi z książki ''Wielka księga ciast Siostry Anastazji'' sprawdzony;polecam!
Składniki:
Składniki:
- 1 kg mąki
- 50 dag margaryny
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- marmolada lub powidła
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki.Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę wymieszać z mąką ,dodać drożdże i pozostałe składniki.Krótko wyrobić ciasto (ciasto ma być gęste)Pozostawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować.Wykrawać trójkąty ,nadziewać marmoladą i zwijać rogaliki.Ułożyć na blaszce do pieczenia .Piec ok 20 -30 min w temp 150-160 st C
Omnomnom, zjadłabym taki rogaliki :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAle apetyczne rogaliki, idealne do ciepłej herbatki :D
OdpowiedzUsuńPychota z marmoladą różaną i zamiast margaryny, żona dodaje masło.
OdpowiedzUsuń