środa, 15 lutego 2017

''BABECZKI POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWE''

Lekkie orzeźwiające  i aromatyczne...łatwe w przygotowaniu. Te babeczki będą świetną dekoracją świątecznego stołu oraz wielkanocnego koszyczka ;)
Są idealne na różne okazje;robiłyśmy już na święta,na Dzień dziecka do szkoły ;sprawdziły się idealnie.Polecam.
Z podanych proporcji wychodzi ok 24 małe babeczki lub jedna duża babka.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka z  1/2 pomarańczy 
  • otarta skórka z 1 cytryny
Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym ,szczyptą soli na puszystą masę.(masa powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość) Następnie powoli wlewać olej cały czas ubijając.Dodać skórki z owoców.Na końcu obie mąki przesiane z proszkiem.Wymieszać delikatnie do połączenia się składników.Przełożyć masę do nasmarowanych małych foremek na babeczki lub do dużej formy na babkę.Piec w rozgrzanym do 180 st C piekarniku ok 25 min.(lub  do suchego patyczka)
Upieczone babeczki dekorować bitą śmietaną ,lukrem lub czekoladą oraz kolorowymi posypkami ,jajeczkami cukrowymi itp



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz