''BABECZKI POMARAŃCZOWO-CYTRYNOWE''
Lekkie orzeźwiające i aromatyczne...łatwe w przygotowaniu. Te babeczki będą świetną dekoracją świątecznego stołu oraz wielkanocnego koszyczka ;)
Są idealne na różne okazje;robiłyśmy już na święta,na Dzień dziecka do szkoły ;sprawdziły się idealnie.Polecam.
Z podanych proporcji wychodzi ok 24 małe babeczki lub jedna duża babka.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- otarta skórka z 1 cytryny
Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym ,szczyptą soli na puszystą masę.(masa powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość) Następnie powoli wlewać olej cały czas ubijając.Dodać skórki z owoców.Na końcu obie mąki przesiane z proszkiem.Wymieszać delikatnie do połączenia się składników.Przełożyć masę do nasmarowanych małych foremek na babeczki lub do dużej formy na babkę.Piec w rozgrzanym do 180 st C piekarniku ok 25 min.(lub do suchego patyczka)
Upieczone babeczki dekorować bitą śmietaną ,lukrem lub czekoladą oraz kolorowymi posypkami ,jajeczkami cukrowymi itp
Komentarze
Prześlij komentarz