piątek, 3 lutego 2017

''BISZKOPT Z MASĄ Z KRYSZTAŁKAMI''

To ulubione ciasto dzieci.Kolorowe galaretki i masa a'la ptasie mleczko i wyjątkowy biszkopt rozpływają się w ustach .Ciasto od wielu lat gości na naszym stole.Przepis z zeszytu mamy.Także sprawdzony .Polecam

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 łyżka  octu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek,skropić łyżką octu ,utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na kremową masę.Następnie dodać 3/4 szklanki maki tortowej i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.Wymieszać drewnianą łyżką.Białka ubić na sztywno ,dodać pozostały cukier puder( 1 szklanka ) ubić i połączyć delikatnie z masą.Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i piec ok 30 min w 180 st C.Po wystudzeniau przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę z kryształkami:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 opakowania galaretek o różnych kolorach
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1 szklance gorącej wody.Wylać na talerz i zostawić do całkowitego stężenia.Po stężeniu pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w ok 0,5 l gorącej wody .Wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę.Dodać ubitą pianę z białek i płynną żelatynę.Do masy dodać pokrojone kryształki .Gdy zacznie tężeć przełożyć blaty biszkoptowe.Wierzch polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz