poniedziałek, 20 lutego 2017

''PĄCZKI WIEDEŃSKIE ''

Domowe pączki wiedeńskie !
Pączki wiedeńskie robi się z ciasta parzonego takiego jak na karpatkę lub ptysie.Są łatwe w przygotowaniu.Polecam !

Z podanych składników wychodzi dość spora ilość małych pączków ( ok 40 szt)

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy ok 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 jaj
Lukier cytrynowy  : 

Wykonanie pączków:

Wodę zagotować z masłem i solą i cukrem waniliowym.Do wrzącej wody dodać mąkę energicznie mieszając.Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ;bez grudek oraz do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto pozostawić do wystudzenia.
Zimne ciasto zmiksować dodając po jednym jajku .Na koniec dodać proszek do pieczenia.Miksować na jednolitą masę.Ciasto przełożyć porcjami do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać ciasto na kształt małych krążków bezpośrednio na kawałki papieru pergaminowego lub na  rozgrzany olej.Smażyć na rozgrzanym oleju ,tak by krążki były  pod spodem papierka;po kilku sekundach usunąć papierek .Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Przygotować lukier.Usmażone pączki polukrować .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz