wtorek, 1 sierpnia 2017

KOLOROWE ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ

Nie ma jak domowe zapiekanki .Często serwujemy sobie na kolację z przeróżnymi dodatkami.Dziś będą z aromatyczną kolorową cukinią ;w dwóch wersjach z pieczarkami lub szynką. Polecam!!

Składniki na ok 16 sztuk:


  • 8 bułeczek 
  • masło
  • po połówce żółtej i zielonej młodej ,małej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 cebule
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków szynki
  • kilka pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag sera żółtego
  • natka pietruszki 
  • keczup
Bułki przekrawamy na połówki i lekko smarujemy masłem,układamy na blaszce.Pieczarki kroimy w plasterki ,solimy i podsmażamy na maśle.Zdejmujemy z patelni .Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła ,dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w pół krążki cebulę-podsmażamy.Cukinię kroimy w drobne paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.Paprykę kroimy w paseczki .Warzywa te dodajemy do czosnku i cebuli doprawiamy do smaku i dusimy kilka chwil.Gdy warzywa  zmiękną i będą al dente porcjujemy je na każdą połówkę bułki.Następnie na kilka połówek rozkładamy pieczarki a na pozostałe szynkę pokrojoną w kawałki.Na każdą bułkę kładziemy pół plasterka pomidorka i posypujemy startym serem.Zapiekamy bułki w rozgrzanym piekarniku do momentu stopienia się sera.Podajemy na ciepło polane keczupem i posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz