KOLOROWE ZAPIEKANKI Z CUKINIĄ
Nie ma jak domowe zapiekanki .Często serwujemy sobie na kolację z przeróżnymi dodatkami.Dziś będą z aromatyczną kolorową cukinią ;w dwóch wersjach z pieczarkami lub szynką. Polecam!!
Składniki na ok 16 sztuk:
Składniki na ok 16 sztuk:
- 8 bułeczek
- masło
- po połówce żółtej i zielonej młodej ,małej cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 cebule
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 pomidor
- kilka plasterków szynki
- kilka pieczarek
- sól
- pieprz
- 15 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- keczup
Bułki przekrawamy na połówki i lekko smarujemy masłem,układamy na blaszce.Pieczarki kroimy w plasterki ,solimy i podsmażamy na maśle.Zdejmujemy z patelni .Na tej samej patelni rozpuszczamy łyżkę masła ,dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w pół krążki cebulę-podsmażamy.Cukinię kroimy w drobne paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.Paprykę kroimy w paseczki .Warzywa te dodajemy do czosnku i cebuli doprawiamy do smaku i dusimy kilka chwil.Gdy warzywa zmiękną i będą al dente porcjujemy je na każdą połówkę bułki.Następnie na kilka połówek rozkładamy pieczarki a na pozostałe szynkę pokrojoną w kawałki.Na każdą bułkę kładziemy pół plasterka pomidorka i posypujemy startym serem.Zapiekamy bułki w rozgrzanym piekarniku do momentu stopienia się sera.Podajemy na ciepło polane keczupem i posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz