ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI..
Jedno z najprostszych i najlepszych zarazem ciast,jakie robię zawsze o tej porze roku,kiedy wszechobecne są truskawki.Delikatny biszkopt z puszystą masą i galaretka z truskawkami obowiązkowo!
Składniki na biszkopt:
W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki i jajko.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,wlać mleko z mąką i mieszać do zgęstnienia.Przestudzony budyń zmiksować z margaryną.
Masę rozsmarować na dolnym placku ,zostawiając niewielką ilość na wierzch drugiego,by galaretka lepiej się trzymała biszkoptu.Dolne ciasto z masą przykryć górnym blatem i rozsmarować cienko pozostawiony krem.ułożyć pokrojone w plasterki truskawki,zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna ''palma''
- 1 jajko
- 0,5 L mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 15-20 dag truskawek
W 0,5 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki i jajko.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,wlać mleko z mąką i mieszać do zgęstnienia.Przestudzony budyń zmiksować z margaryną.
Masę rozsmarować na dolnym placku ,zostawiając niewielką ilość na wierzch drugiego,by galaretka lepiej się trzymała biszkoptu.Dolne ciasto z masą przykryć górnym blatem i rozsmarować cienko pozostawiony krem.ułożyć pokrojone w plasterki truskawki,zalać tężejącą galaretką.Schłodzić.
Smak mojego dzieciństwa <3333
OdpowiedzUsuńZapraszam
www.cojapieke.blogspot.com