CZEKOLADOWA ZEFIRYNA WG ANASTAZJI
Przepis pochodzi z książki ; ''100 nowych ciast Siostry Anastazji''
Przepis może wydać się pracochłonny ale w rzeczywistości wszytko sprawnie się przygotowuje,jedynie potrzeba czasu by ciasto wystygło i można było kłaść śmietanę.
Ciekawe połączenie składników.Ciasto jest delikatne i oryginalne w smaku;wygląd mówi sam za siebie;)
Składniki na ciasto kruche:
Wykonanie:
Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 25x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.Dodatkowo:
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.
Składniki na śmietanę:
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Przepis może wydać się pracochłonny ale w rzeczywistości wszytko sprawnie się przygotowuje,jedynie potrzeba czasu by ciasto wystygło i można było kłaść śmietanę.
Ciekawe połączenie składników.Ciasto jest delikatne i oryginalne w smaku;wygląd mówi sam za siebie;)
Składniki na ciasto kruche:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki amoniaku
Wykonanie:
Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 25x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.Dodatkowo:
- 8-9 średniej wielkości jabłek
- 1 l mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 2-3 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1 mały słoik twardej marmolady
Wykonanie:
Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.
Składniki na śmietanę:
- 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder wg własnego uznania
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Domowa polewa czekoladowa:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/11/jak-zrobc-domowa-polewe-czekoladowa-do.html
![]() |
ułożenie jabłek na cieście |
Wygląda wspaniale, a nazwę ma niezwykle uroczą :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuń