SUSHI
Nie ma jak sushi domowej roboty.. Mmmm... Kiedy słyszysz "Japonia".. myślisz "sushi"... To pierwsze skojarzenie jest niezwykle naturalne. Sushi to najbardziej znane i lubiane danie japońskie na całym świecie. Wielu szefów kuchni strzeże swoich autorskich przepisów, bo ile sushi masterów tyle pomysłów i inspiracji. W sushi możesz wykorzystać zarówno surową rybę, pieczoną czy wędzoną,omleta?warzywa, a nawet owoce. Wszystko co podpowie nam wyobraźnia. Możesz spróbować jak smakuje własnoręcznie zrobione sushi i zdecydować jakie są Twoje ulubione wersje tego najpopularniejszego japońskiego dania. Wystarczy kilka ulubionych składników i chęci bo to świetna zabawa,w którą można wkręcić nawet małego pomocnika:-)Polecam
SKŁADNIKI dla 2-osób :
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 4 listki nori-prażonych alg morskich
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- 100g łososia wędzonego
- 1 ogórek pokrojony w słupki
- 1/2 awokado pokrojone w paski
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w paski
- 1/2 marchewki pokrojoną w słupki
- serek śmietankowy
Dodatkowo :
Pasta wasabi, sos sojowy, marynowany imbir.
Przygotowanie :
Ryż wypłucz, zalej zimną wodą w proporcji 1 kubek wody na 1 kubek ryżu.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min.od czasu do czasu mieszając. Zgaś płomień, pozostaw na kilka minut, by ryż wchłonął wodę. Gdy nieco przestygnie wymieszaj z octem ryżowym wymieszanym z cukrem.
Arkusz nori przekrój na pół, połóż na środku maty bambusowej. Nałóż równomiernie ostudzony ryż, rozprowadzając ręką zwilżoną w wodzie, by ryż się nie kleił. U góry arkusza zostaw ok 1 cm marginesu bez ryżu.
Przy dolnej krawędzi ryżu nałóż ulubione składniki np. Serek i ogórek -HOSO MAKI
łosoś serek i ogórek - FUTO MAKI
łosoś i awokado,
łosoś i seler naciowy,
serek ogórek i marchewka.
Zwiń powoli w rulon. Zawiń w matę bambusową, ściśnij w dłoni kilka razy. Zrolowane sushi pokrój ostrym nożem, na 6-7 równych części.
Przed zjedzeniem porcję sushi maczaj w sosie sojowym i paście wasabi.
Pomiędzy kolejnymi kawałkami przegryź marynowany imbir.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz