poniedziałek, 2 marca 2015

TARTA Z JEŻYNAMI

Prosty i sprawdzony przepis na tartę ,który przypominam tym razem w wersji z jeżynami ;wspomnienie lata...( nie ma to jak mrożonki;)Zamiast kupnego  budyniu ,zrobiłam domowy ;
Poprzednio świetnie wyszła ze śliwkami;)
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html



Składniki na ciasto;
  • 2 szklanki mąki 
  • 150 g masła 
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać miękkie masło,cukry i jajko.Zagnieść delikatne ,gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 20 min.

Składniki na masę budyniową:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy 
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • ok 2 garście jeżyn leśnych (mogą być mrożone )

1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami,w pozostałym rozmieszać obie mąki i ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodać do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.(najlepiej mikserem)
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć rozmrożone -odsączone z nadmiaru soku jeżyny lub świeże owoce sezonowe.Piec ok 45-50 minut w 180-200 stopniach.Pozostawić do wystudzenia ,można posypać pudrem...








2 komentarze:

  1. Zazdroszczę Ci tych leśnych jeżyn :) Całość wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja tęsknię za jeżynami! Już się nie mogę doczekać, aż moje krzaczki zapełnią się tymi skarbami :)
    Cudowna ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń