TARTA Z JEŻYNAMI
Prosty i sprawdzony przepis na tartę ,który przypominam tym razem w wersji z jeżynami ;wspomnienie lata...( nie ma to jak mrożonki;)Zamiast kupnego budyniu ,zrobiłam domowy ;
Poprzednio świetnie wyszła ze śliwkami;)
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html
Składniki na ciasto;
Składniki na masę budyniową:
1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami,w pozostałym rozmieszać obie mąki i ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodać do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.(najlepiej mikserem)
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć rozmrożone -odsączone z nadmiaru soku jeżyny lub świeże owoce sezonowe.Piec ok 45-50 minut w 180-200 stopniach.Pozostawić do wystudzenia ,można posypać pudrem...
Poprzednio świetnie wyszła ze śliwkami;)
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/tarta-sliwkowa-z-budyniem.html
Składniki na ciasto;
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka kremówki
- 3 jajka
Dodatkowo:
- ok 2 garście jeżyn leśnych (mogą być mrożone )
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć rozmrożone -odsączone z nadmiaru soku jeżyny lub świeże owoce sezonowe.Piec ok 45-50 minut w 180-200 stopniach.Pozostawić do wystudzenia ,można posypać pudrem...
Zazdroszczę Ci tych leśnych jeżyn :) Całość wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak ja tęsknię za jeżynami! Już się nie mogę doczekać, aż moje krzaczki zapełnią się tymi skarbami :)
OdpowiedzUsuńCudowna ta tarta :)