poniedziałek, 8 września 2014

TARTA ZE ŚLIWKAMI I WYJĄTKOWYM BUDYNIEM

Do zrobienia tej tarty zabierałam się chyba 2 tygodnie ;ciągle czegoś mi brakowało ;a to chęci ,a to czasu ,a jak już zebrałam się w sobie by ją zrobić -nagle okazało się ,że brakuje mi ważnego składnika!! Niech to ;opadłam z sił ;odechciało mi się nawet do sklepu jechać -koniec ! Przełożyłam na inny dzień ...i tak oto dziś nadszedł ten korzystny dla mojej pierwszej tarty dzień...że nawet się udała !!

Składniki na  ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 150 g masła 
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiać mąkę z proszkiem,dodać miękkie masło,cukry i jajko.Zagnieść delikatne ,gładkie ciasto i wstawić do lodówki na 20 min.

Składniki na budyń:

  • 250 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 3-4 łyżki cukru
  • ok 180 g kremówki
  • 3 jajka
Dodatkowo:
  • ok 10 śliwek np węgierek
Z mleka i budyniu ugotować gęsty krem.Jajka roztrzepać z kremówką i dodac do gorącego budyniu;dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Spód i brzeg tortownicy o średnicy 22 cm wylepić ciastem .Ponakłówać widelcem,wylać na nie budyń.Na wierzch wyłożyć połówki śliwek.Piec ok 45 minut w 180-200 stopniach.




7 komentarzy:

  1. mm, wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapewniam ,że taka też jest;delikatna ....i rozpływa się w ustach ;) polecam ..

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze takiej to jeszcze nie jadłam ! Może się skusze :)
    http://ciasteczkowa-w-kuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiała smakować wybornie z idealnie kremowym budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale to ciasto wygląda apetycznie.Ślinka sama leci:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta naprawdę wygląda fantastycznie;)
    http://kacikslodkosci.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, budyń i śliwki muszą się świetnie komponować! Pozdrawiam :)

    www.smallhomebakery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń