poniedziałek, 4 stycznia 2016

''KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ''wg Siostry Anastazji

Mega delikatne ciasto z ulubioną bitą śmietaną.Delicja dla miłośników ciast z jabłkami;
Przepis na małą kwadratową  blaszkę.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 80 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  •  5 dużych jabłek
Masa śmietanowa:
  • 800 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Mąkę przesiać z amoniakiem,dodać posiekane masło,jajka i 1/2 szklanki cukru.Zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na 4 równe części.Schłodzić 1 godz.w lodówce.2 części rozwałkować i wyłożyć do 2 jednakowych foremek o wym.24/27 cm.Ponakłówać widelcem.Piec ok 12 minut w 170 st.
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o średnich oczkach,wymieszać z resztą cukru.Pozostałe 2 części ciasta rozwałkować.Jedną wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę.Rozłożyć równomiernie jabłka,przykryć drugą częścią ciasta.Piec ok 30-35 min.w 180 st.C Upieczone ciasto ostudzić.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać oba  cukry.Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym z upieczonych kruchych spodów.Na nie wyłożyć resztę śmietany .Na wierzch pokruszyć ostatni upieczony kruchy placek.Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.



1 komentarz: