czwartek, 11 lutego 2016

''ROLADA SZPINAKOWA Z KREMEM BRZOSKWINIOWYM'' wg Anastazji

Przepis z najnowszej książki Siostry Anastazji ; ''Ciasta z owocami''
Nowoczesny biszkopt szpinakowy z delikatnym kremem z mascarpone podkreślony dżemem brzoskwiniowym tworzy pyszną roladę.Świetne połączenie smaków ;jednym słowem rozkosz.Polecam.

Składniki na ciasto biszkoptowe szpinakowe:


  • 40 dag zmiksowanego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodając żółtka,szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym; ok 44 cm x 39 cm ,wyrównać powierzchnię i piec ok 20 min w 180 st.C .Po upieczeniu ,gdy lekko przestygnie zdjąć pergamin i wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladę.

Składniki na krem brzoskwiniowy:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego lub z dyni z kawałkami owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać serek mascarpone ,dżem i na końcu rozpuszczoną ( przestudzoną) żelatynę.
Biszkopt delikatnie rozwinąć,wierzch posmarować kremem i ponownie zwinąć w roladę.Posypać cukrem pudrem lub zostawić trochę kremu do dekoracji.Schłodzić w lodówce.



2 komentarze:

  1. super! ciasta szpinakowego w formie rolady jeszcze nie piekłam, a imię siostry Anastazji zobowiązuje to wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń