wtorek, 29 marca 2016

''CIASTO Z JABŁKAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM '' wg S.Anastazji

Ciasto bardziej wymagające.
Połączenie musu truskawkowego i bitej śmietany ;czego chcieć więcej!
Przepis pochodzi z nowej książki S.Anastazji ''Ciasta z owocami ''

Składniki na ciasto jabłkowe:

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 1 kg jabłek
Jajka roztrzepać z cukrem ,dodać rozpuszczone ,przestudzone masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić w lodówce pod przykryciem (najlepiej na całą noc).Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto.Podzielić na 2 równe części.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.

Na spód blaszki wyłożyć jedną część ciasta ,pokryć równomiernie jabłkami  -wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w temp.180 st.przez ok 30 -35 min .

Składniki na masę truskawkową:
  • 1 i 1/2 l musu truskawkowego
  • 3 galaretki truskawkowe
Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami .Mieszając,podgrzać do momentu rozpuszczenia się galaretki.( nie zagotować )


Składniki na bezę kakaową:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 dag płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier,ubić.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać.Białka rozłożyć na blaszce ,posypać płatkami migdałowymi .Upiec w temp. ok  170 st .Przez ok 15-20 min.

Składniki na masę śmietankową:
  • 1 l śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do smaku
Dodatkowo :
  • 1 op.ciastek delicji 
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder do smaku ( ok 2-3 łyżki) ,stopniowo dodawać rozpuszczoną ,wystudzoną żelatynę.Podzielić na 2 części.

Przełożenie ciasta:
Ciasto z jabłkami-połowa masy śmietankowej-rozłożyć delicje-masa truskawkowa-druga połowa masy śmietankowej-beza.






7 komentarzy:

  1. przepisy Siostry Anastazji są wymagające, ale efekt jest przepyszny i warto :) smakowite ciasto :)
    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda ciasta S.Anastazji zawsze efektownie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, imponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam przepisy s. Anastazji, czy mus truskawkowy może być ze zmiksowanych mrożonych truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak.Jak najbardziej mogą być mrożone truskawki ;ja z takich właśnie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto :-) sięgam po kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wspaniałe :) muszę wypróbować bo tego jeszcze nie piekłam :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń