''CIASTO Z JABŁKAMI I MUSEM TRUSKAWKOWYM '' wg S.Anastazji
Ciasto bardziej wymagające.
Połączenie musu truskawkowego i bitej śmietany ;czego chcieć więcej!
Przepis pochodzi z nowej książki S.Anastazji ''Ciasta z owocami ''
Składniki na ciasto jabłkowe:
Składniki na bezę kakaową:
Połączenie musu truskawkowego i bitej śmietany ;czego chcieć więcej!
Przepis pochodzi z nowej książki S.Anastazji ''Ciasta z owocami ''
Składniki na ciasto jabłkowe:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 5 dag masła
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 1 kg jabłek
Jajka roztrzepać z cukrem ,dodać rozpuszczone ,przestudzone masło i rozpuszczony w mleku amoniak.Wymieszać i pozostawić w lodówce pod przykryciem (najlepiej na całą noc).Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i zarobić ciasto.Podzielić na 2 równe części.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Odcisnąć nadmiar soku.
Na spód blaszki wyłożyć jedną część ciasta ,pokryć równomiernie jabłkami -wierzch przykryć pozostałym ciastem.Upiec w temp.180 st.przez ok 30 -35 min .
Składniki na masę truskawkową:
- 1 i 1/2 l musu truskawkowego
- 3 galaretki truskawkowe
Mus truskawkowy wymieszać z suchymi galaretkami .Mieszając,podgrzać do momentu rozpuszczenia się galaretki.( nie zagotować )
Składniki na bezę kakaową:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 dag płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno ,dodać cukier,ubić.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem ,kakao oraz sok z cytryny.Delikatnie wymieszać.Białka rozłożyć na blaszce ,posypać płatkami migdałowymi .Upiec w temp. ok 170 st .Przez ok 15-20 min.
Składniki na masę śmietankową:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 6 łyżeczek żelatyny
- cukier puder do smaku
Dodatkowo :
- 1 op.ciastek delicji
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Śmietankę ubić ,pod koniec dodając cukier puder do smaku ( ok 2-3 łyżki) ,stopniowo dodawać rozpuszczoną ,wystudzoną żelatynę.Podzielić na 2 części.
Przełożenie ciasta:
Ciasto z jabłkami-połowa masy śmietankowej-rozłożyć delicje-masa truskawkowa-druga połowa masy śmietankowej-beza.
przepisy Siostry Anastazji są wymagające, ale efekt jest przepyszny i warto :) smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńhttp://naszlakusmaku.blogspot.com/
To prawda ciasta S.Anastazji zawsze efektownie wyglądają.
OdpowiedzUsuńŁał, imponująco prezentują się te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przepisy s. Anastazji, czy mus truskawkowy może być ze zmiksowanych mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńTak.Jak najbardziej mogą być mrożone truskawki ;ja z takich właśnie robiłam;)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto :-) sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe :) muszę wypróbować bo tego jeszcze nie piekłam :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHmm SUPER😃zjadła bym kawałek...więc muszę go zrobić😘😘
OdpowiedzUsuń