czwartek, 27 października 2016

''PAPRYKA W POMIDOROWYM SOSIE'' na zimę

Nowość w mojej spiżarce;wypróbowuję nowy przepis S.Anastazji z książki ''Przetwory'' ;zapowiada się smacznie.Taka papryka będzie idealna jako przystawka,dodatek do dań głównych,do dań z grilla,do sosów czy do kanapek...

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
Zalewa:
  • 0,5  szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek gęstego sosu pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
Paprykę oczyścić,pokroić w paski,Posolić i odstawić na 3-4 godziny.Cebulę obrać ,również pokroić w pół krążki,posolić i odstawić.
Składniki sosu zagotować;dodać odciśniętą paprykę i cebulę.Gotować przez ok 15 min ciągle mieszając.Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować ok 10 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz