''PAPRYKA W POMIDOROWYM SOSIE'' na zimę
Nowość w mojej spiżarce;wypróbowuję nowy przepis S.Anastazji z książki ''Przetwory'' ;zapowiada się smacznie.Taka papryka będzie idealna jako przystawka,dodatek do dań głównych,do dań z grilla,do sosów czy do kanapek...
Składniki:
Składniki:
- 1 kg papryki
- 0,5 kg cebuli
- sól
Zalewa:
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu
- 1/4 szklanki oleju
- 5 łyżek cukru
- 7-8 łyżek gęstego sosu pomidorowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
Paprykę oczyścić,pokroić w paski,Posolić i odstawić na 3-4 godziny.Cebulę obrać ,również pokroić w pół krążki,posolić i odstawić.
Składniki sosu zagotować;dodać odciśniętą paprykę i cebulę.Gotować przez ok 15 min ciągle mieszając.Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować ok 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz