RISOTTO NA ZIELONO
Lekkie i bogate w zielone warzywa risotto jest wartościowym i zdrowym dodatkiem do drugiego dania.Najlepiej komponuje się ze świeżymi surówkami i wszelkiego rodzaju mięsem.
Składniki na 4 porcje:
Składniki na 4 porcje:
- 2 woreczki ryżu
- bulion warzywny lub drobiowy ok 1,5 L
- 1 mała cebula
- garść zielonej fasolki szparagowej
- zielona gałązka selera
- natka pietruszki ok 2 łyżki
- zielony szczypiorek -pęczek
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.Dodajemy ryż na sypko;chwilkę podprażamy.Podlewamy bulionem ,tak by tylko przykrył ryż.Fasolkę obgotowujemy ( lub dodajemy mrożoną) kroimy na krótkie kawałki.Pozostałą zieleninę siekamy.Ryz często mieszamy by nie przywarł do dna,uzupełniamy wyparowany bulion ;gotujemy all'dente.Dodajemy fasolkę,chwilkę gotujemy.Na koniec wsypujemy posiekane warzywa.
Komentarze
Prześlij komentarz