środa, 29 października 2014

''SZARLOTKA Z DYNIĄ POD BEZOWĄ CHMURKĄ''

Szarlotka-ulubione ciasto chyba każdego .Bardzo uniwersalne ,gdyż przepisów i pomysłów na nią jest mnóstwo.Moim było połączenie jabłek z dynią ,która świetnie się w tym sprawdziła.Przepis bardzo prosty ,a dynia jest prawie niewyczuwalna; Według uznania można oczywiście dodać więcej dyni  by jej smak był bardziej wyrazisty.

Składniki na ciasto:


  • 3 szklanki mąki
  • 180 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek
  • 20 dag miąższu z dyni
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 op  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1/2 pomarańczy 
  • 1/3 łyżeczki startego lub sproszkowanego  imbiru 
Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
Jabłka obrać i razem z dynią zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przesmażyć dodając cukier i cukier waniliowy ,a na koniec cynamon , skórkę pomarańczową i imbir .Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrami,i żółtkami .Dodać pozostałe składniki,wymieszać do ich połączenia.Ciasto podzielić na 2 części;w tym jedną mniejszą.Mniejszą zmrozić.Drugą wyłożyć wysmarowaną blaszkę i ponakłówać widelcem.Na ciasto wyłożyć jabłka i ubitą pianę.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec ok 45 min w 180 st





Smaczna Jesień

5 komentarzy:

  1. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pianka wygląda niebiańsko :) Widzę, że nie tylko ja lubię szarlotki ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń