''SZARLOTKA Z DYNIĄ POD BEZOWĄ CHMURKĄ''
Szarlotka-ulubione ciasto chyba każdego .Bardzo uniwersalne ,gdyż przepisów i pomysłów na nią jest mnóstwo.Moim było połączenie jabłek z dynią ,która świetnie się w tym sprawdziła.Przepis bardzo prosty ,a dynia jest prawie niewyczuwalna; Według uznania można oczywiście dodać więcej dyni by jej smak był bardziej wyrazisty.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 180 g masła lub margaryny
- 2 łyżki smalcu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
- 1 kg jabłek
- 20 dag miąższu z dyni
- 6 łyżek cukru
- 1/2 op cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/3 łyżeczki startego lub sproszkowanego imbiru
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Jabłka obrać i razem z dynią zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przesmażyć dodając cukier i cukier waniliowy ,a na koniec cynamon , skórkę pomarańczową i imbir .Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrami,i żółtkami .Dodać pozostałe składniki,wymieszać do ich połączenia.Ciasto podzielić na 2 części;w tym jedną mniejszą.Mniejszą zmrozić.Drugą wyłożyć wysmarowaną blaszkę i ponakłówać widelcem.Na ciasto wyłożyć jabłka i ubitą pianę.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec ok 45 min w 180 st
smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńPianka wygląda niebiańsko :) Widzę, że nie tylko ja lubię szarlotki ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBeza nieziemska ;)
OdpowiedzUsuń