sobota, 6 grudnia 2014

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Takie pierogi smakują  tylko w Wigilię.Oczywiście nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole.Wyjątkowy smak i zapach postnych pierożków z olejem i cebulką...polecam sprawdzony przepis na ciasto i farsz;

proporcje na większą ilość pierożków oraz jak dekorować pierogi :

http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-adnie-skleic-pierogi-pierogi-z.html

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  •  30 dag grzybków suszonych
  • 1 cebula
  • przyprawa kucharek
  • pieprz
  • olej
Kapustę opłukać ,obgotować ,odcisnąć i zmielić przez maszynkę o grubym sicie.Grzyby namoczyć ,obgotować do miękkości.Zmielić ,dodać do kapusty.Na patelni rozgrzać olej ok 4 łyżki ,dodać posiekaną cebulkę ,przesmażyć.Dodać kapustę z grzybami ,doprawić kucharkiem i pieprzem,przesmażyć kilka minut.Wystudzonym farszem nadziewać pierogi .




Pierogi na Wigilię

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz