WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY
Składniki:
PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/12/uszka-z-grzybami-do-barszczu.html
- 5 buraków czerwonych
- 3 suszone grzybki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- koncentrat barszczu czerwonego ''krakus''
- sok z cytryny
- pieprz ziarnisty 4 ziarenka
- ziele angielskie 1 ziarenko
- liść laurowy 1 szt
- pieprz czarny mielony
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- zioła prowansalskie
Buraki obrać przekroić na pół ,zalać ok 3 l wody.Dodać obraną marchew i pietruszkę ,namoczone grzybki i zagotować wywar.Cebulę obrać ,opalić na palniku gazowym ,by skórka się przypaliła z każdej strony i dodać do gotującego się wywaru.Następnie dodać liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarnisty ,gotować 20 min i wyjąć z wywaru liść i ziele (dłuższe ich gotowanie spowoduje ,że uwolnią gorzkawy smak)Uzupełnić wyparowaną wodę do 3 litrów .Na końcu wlać koncentrat barszczu czerwonego ,zagotować.Doprawić do smaku sokiem z cytryny,pieprzem,wlać oliwę i 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich.
PRZEPIS NA USZKA Z GRZYBAMI:
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/12/uszka-z-grzybami-do-barszczu.html
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń