czwartek, 4 czerwca 2015

CIASTO TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE

Delikatne ,orzeźwiające ciasto na gorące dni...

 Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
Galaretka  truskawkowa:
  • ok 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki czerwone
Warstwa jogurtowa:
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 5-6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubić.Następnie dodać żółtka ,ubić na kremową masę.Mąkę z proszkiem przesiać ,dodać do masy ,wymieszać delikatnie łyżką,dodać olej,wymieszać.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .Piec ok 30-35 min w 180 st.

Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Truskawki pokroić w plasterki ,ułożyć na wystudzonym biszkopcie,zalać tężejącą galaretką.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać wystudzoną żelatynę.Tężejącą masę wyłożyć na galaretkę truskawkową.Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą ...









2 komentarze: