KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
Najlepsza wiosenna zupa.Delikatna a jaka pożywna...
Składniki dla ok 6 osób:
Składniki dla ok 6 osób:
- 1/2 średniej wielkości główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- koperek
- sól (lub vegeta wg uznania)
- pieprz
- maggi
- 4 ziemniaki
Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wszystko zalewamy wodą,solimy,gotujemy.Ziemniaku kroimy w kosteczkę ,dodajemy do gotującej się kapusty.Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki ,cebulę w kostkę,razem podsmażamy .Dodajemy do zupy.Koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną i mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Dodajemy do zupy;zagotowujemy.Przyprawiamy do smaku pieprzem ew maggi.Posypujemy świeżo siekanym koperkiem.
Kolorowa i zdrowa :) to co lubię! Spróbuję napewno :)
OdpowiedzUsuń