CIASTO TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE
Delikatne ,orzeźwiające ciasto na gorące dni...
Składniki na biszkopt:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać wystudzoną żelatynę.Tężejącą masę wyłożyć na galaretkę truskawkową.Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą ...
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Galaretka truskawkowa:
- ok 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki czerwone
Warstwa jogurtowa:
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 5-6 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubić.Następnie dodać żółtka ,ubić na kremową masę.Mąkę z proszkiem przesiać ,dodać do masy ,wymieszać delikatnie łyżką,dodać olej,wymieszać.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .Piec ok 30-35 min w 180 st.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Truskawki pokroić w plasterki ,ułożyć na wystudzonym biszkopcie,zalać tężejącą galaretką.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać wystudzoną żelatynę.Tężejącą masę wyłożyć na galaretkę truskawkową.Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą ...
Bardzo kuszące, ustawiam się w kolejce po kawałeczek do kawy :)
OdpowiedzUsuń;) zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń