poniedziałek, 1 czerwca 2015

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Najlepsza wiosenna zupa.Delikatna a jaka pożywna...

Składniki dla ok 6 osób:


  • 1/2 średniej wielkości główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • koperek 
  • sól   (lub vegeta wg uznania)
  • pieprz 
  • maggi
  • 4 ziemniaki
Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wszystko zalewamy wodą,solimy,gotujemy.Ziemniaku kroimy w kosteczkę ,dodajemy do gotującej się kapusty.Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki ,cebulę w kostkę,razem podsmażamy .Dodajemy do zupy.Koncentrat pomidorowy mieszamy ze śmietaną i mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Dodajemy do zupy;zagotowujemy.Przyprawiamy do smaku pieprzem  ew maggi.Posypujemy świeżo siekanym koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz