środa, 8 lipca 2015

WIŚNIOWA DELICJA

Ciasto z tych uniwersalnych,gdyż do środka można dodawać dowolne bakalie ,owoce ...moja wersja tym razem z samymi wiśniami z syropu.

Składniki na ciasto:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
Składniki na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • margaryna ''palma''
Dodatkowo:
ciasto:Białka ubić ,dodać cukier,następnie żółtka.Ubić na pulchną masę.Mąkę przesiać z proszkiem ,delikatnie wmieszać ,następnie wlać olej.Piec w temp 180 st. ok 30-35 min.Po upieczeniu przekroić na 2 blaty.Z górnego blatu wyciąć kółeczka kieliszkiem.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
! szklankę mleka zagotować z cukrami,drugą roztrzepać z żółtkami i mąkami ,wlać do gotującego się mleka,ugotować budyń,przestudzić.Margarynę utrzeć dodając stopniowo po 1 łyżce ugotowany budyń.Krem wyłożyć na ciasto ,przykryć blatem z wyciętymi kółkami.Do każdego otworu nałożyć wiśnie drylowane,zalać tężejącą galaretką,przykryć wyciętym kółeczkiem .Ciasto posypać cukrem pudrem ,schłodzić.








1 komentarz: