WIŚNIOWA DELICJA
Ciasto z tych uniwersalnych,gdyż do środka można dodawać dowolne bakalie ,owoce ...moja wersja tym razem z samymi wiśniami z syropu.
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- margaryna ''palma''
Dodatkowo:
- 1 galaretka wiśniowa
- wiśnie drylowane z syropu ( przepis na wiśnie drylowane: http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/wisnie-drylowane-w-syropie.html
ciasto:Białka ubić ,dodać cukier,następnie żółtka.Ubić na pulchną masę.Mąkę przesiać z proszkiem ,delikatnie wmieszać ,następnie wlać olej.Piec w temp 180 st. ok 30-35 min.Po upieczeniu przekroić na 2 blaty.Z górnego blatu wyciąć kółeczka kieliszkiem.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
! szklankę mleka zagotować z cukrami,drugą roztrzepać z żółtkami i mąkami ,wlać do gotującego się mleka,ugotować budyń,przestudzić.Margarynę utrzeć dodając stopniowo po 1 łyżce ugotowany budyń.Krem wyłożyć na ciasto ,przykryć blatem z wyciętymi kółkami.Do każdego otworu nałożyć wiśnie drylowane,zalać tężejącą galaretką,przykryć wyciętym kółeczkiem .Ciasto posypać cukrem pudrem ,schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.
! szklankę mleka zagotować z cukrami,drugą roztrzepać z żółtkami i mąkami ,wlać do gotującego się mleka,ugotować budyń,przestudzić.Margarynę utrzeć dodając stopniowo po 1 łyżce ugotowany budyń.Krem wyłożyć na ciasto ,przykryć blatem z wyciętymi kółkami.Do każdego otworu nałożyć wiśnie drylowane,zalać tężejącą galaretką,przykryć wyciętym kółeczkiem .Ciasto posypać cukrem pudrem ,schłodzić.
Bardzo ciekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń