środa, 9 lipca 2014

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Zaczął się sezon na robienie przetworów. Wiśnie w syropie to doskonały pomysł na ich przetworzenie.Z pewnością przydadzą się w zimie do wypieków.Robię już nie pierwszy raz ;przepis jak najbardziej godny polecenia.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg cukru
Wiśnie umyć ,wydrylować z pestek.Zasypać cukrem-wymieszać,pozostawić na 24 godziny.Następnie odlać sok i zagotować go.Gorącym syropem zalać wisienki,wymieszać-odstawić na 24 godziny.Znów powtórzyć proces i odstawić na dobę.Ponownie odcedzić sok ,zagotować  .Wiśnie porcjować do wyparzonych słoiczków,zalać je gorącym syropem  i odwrócić do góry dnem na 10 godzin.( nie ma potrzeby pasteryzować)
A z takich wisienek polecam:
sernik z wiśniową niespodzianką
wiśniowa delicja
tarta wiśniowa z bezą
ciasto z masą wiśniową
ciasto jakuba







1 komentarz:

  1. Jakie pyszne wisienki ja już je widzę na moim torcie. Idealne do deserów. Mniam :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń