poniedziałek, 2 listopada 2015

''DOMOWY BIGOS ''- NAJLEPSZY !!

Tradycyjna polska potrawa,którą lubi chyba każdy.Najlepiej smakuje chyba ten świąteczny;)
Każdy ma swój sposób na przyrządzenie tej potrawy.Ja robię wszystko po swojemu ;dobór składników  i czas gotowania ...wszystko samo się komponuje.Przepis autorski a zarazem tradycyjny ;Zapraszam zatem  na bigos z grzybami leśnymi,kiełbaską,żeberkiem i dużą ilością koncentratu pomidorowego.Przepis prosty i zapewne uda się każdemu;a może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie;warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem;)

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg żeberek surowych lub wędzonych
  • 2 laski kiełbasy wiejskiej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • garść suszonych grzybków leśnych
  • liść laurowy 2 szt
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty  o k 6-8 ziarenek
  • sól
  • pieprz mielony
  • koncentrat pomidorowy 1 i 1/2 słoiczka

Żeberka surowe zalać wodą ,dodać przyprawy i ugotować ;wędzone obrać od kości.
Kapustę odcisnąć,przepłukać pod bieżącą ,zimną wodą.Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą na tyle ,by przykryła kapustę.Posolić i obgotować.W trakcie gotowania dodawać kolejno:
ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty oraz namoczone i pokrojone grzyby.Gotować do miękkości kapusty często mieszając by kapusta nie przywierała do dna.Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć.Kiedy woda z kapusty prawie odparuje a kapusta będzie miękka  dodać kiełbasę oraz mięso z żeberek.Po kilku chwilach dodać koncentrat pomidorowy.Gotować razem do całkowitego odparowania wody.Doprawić do smaku solą i pierzem mielonym.Gotowy bigos jest najlepszy na drugi i kolejny dzień.Im częściej odgrzewany tym lepszy;)



3 komentarze:

  1. Bigos mogę jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny bigos :) Ja obowiązkowo dodaję jeszcze suszone śliwki i trochę miodu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mam ochotę na taki domowy bigos

    OdpowiedzUsuń