''DOMOWY BIGOS ''- NAJLEPSZY !!
Tradycyjna polska potrawa,którą lubi chyba każdy.Najlepiej smakuje chyba ten świąteczny;)
Każdy ma swój sposób na przyrządzenie tej potrawy.Ja robię wszystko po swojemu ;dobór składników i czas gotowania ...wszystko samo się komponuje.Przepis autorski a zarazem tradycyjny ;Zapraszam zatem na bigos z grzybami leśnymi,kiełbaską,żeberkiem i dużą ilością koncentratu pomidorowego.Przepis prosty i zapewne uda się każdemu;a może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie;warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem;)
Składniki:
Każdy ma swój sposób na przyrządzenie tej potrawy.Ja robię wszystko po swojemu ;dobór składników i czas gotowania ...wszystko samo się komponuje.Przepis autorski a zarazem tradycyjny ;Zapraszam zatem na bigos z grzybami leśnymi,kiełbaską,żeberkiem i dużą ilością koncentratu pomidorowego.Przepis prosty i zapewne uda się każdemu;a może ktoś jeszcze nie robił bigosu samodzielnie;warto się skusić i zaskoczyć gości swoim popisowym daniem;)
Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 1 kg żeberek surowych lub wędzonych
- 2 laski kiełbasy wiejskiej
- 20 dag boczku wędzonego
- garść suszonych grzybków leśnych
- liść laurowy 2 szt
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz ziarnisty o k 6-8 ziarenek
- sól
- pieprz mielony
- koncentrat pomidorowy 1 i 1/2 słoiczka
Żeberka surowe zalać wodą ,dodać przyprawy i ugotować ;wędzone obrać od kości.
Kapustę odcisnąć,przepłukać pod bieżącą ,zimną wodą.Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą na tyle ,by przykryła kapustę.Posolić i obgotować.W trakcie gotowania dodawać kolejno:
ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ziarnisty oraz namoczone i pokrojone grzyby.Gotować do miękkości kapusty często mieszając by kapusta nie przywierała do dna.Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć.Kiedy woda z kapusty prawie odparuje a kapusta będzie miękka dodać kiełbasę oraz mięso z żeberek.Po kilku chwilach dodać koncentrat pomidorowy.Gotować razem do całkowitego odparowania wody.Doprawić do smaku solą i pierzem mielonym.Gotowy bigos jest najlepszy na drugi i kolejny dzień.Im częściej odgrzewany tym lepszy;)
Bigos mogę jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńPyszny bigos :) Ja obowiązkowo dodaję jeszcze suszone śliwki i trochę miodu.
OdpowiedzUsuńAle mam ochotę na taki domowy bigos
OdpowiedzUsuń