'PIERNIK NA HERBACIE''
Piernik często gości na naszym stole.Tym razem nowa wersja ;na herbacie.Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.Można upiec 3 placki osobno lub 1 i go przekroić.Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne; długo zachowuje swoją świeżość.Polecam wypróbować przepis szczególnie teraz w okresie przedświątecznym ;)
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka sztucznego miodu płynnego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
- 1 szklanka zaparzonej bardzo mocnej herbaty
Składniki na krem:
- 0,5 l mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny ''palma '' (z murzynkiem)
Całe jajka ubić.Dodać cukier.Do ubitej masy dodać kolejno miód,olej ,wystudzoną herbatę.Ubić.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika.Dodać do masy ,wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto podzielić na 3 równe części.Upiec osobno 3 placki ok 20 minut w 180 st .
( można też upiec 1 placek i po upieczeniu przekroić,wtedy czas pieczenia będzie dłuższy)
Krem:Odlać pół szklanki mleka ,rozmieszać w nim obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Dodać rozmieszane mąki,ugotować budyń.
Margarynę zmiksować ,dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń.
Przełożyć placki gotowym kremem.
Margarynę zmiksować ,dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń.
Przełożyć placki gotowym kremem.
Wygląda idealnie :>
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) polecam!
OdpowiedzUsuńRówniutki, jak od linijki, pyyyycha!
OdpowiedzUsuń