''NALEWKA PIGWOWA GOSPODARSKA''
Kolejna nalewka z książki ''Wielka księga nalewek'' .Pigwa jest bardzo aromatyczna ,więc i nalewka powinna cudownie pachnieć...robię po raz pierwszy więc próbować będziemy dopiero za kwartał...
Składniki:
Składniki:
- 1 kg krajowej pigwy
- 1 L 45% wódki
- 1/2 kg cukru
- 1/4 L spirytusu
1 kg małej i stosunkowo kwaśnej pigwy drobno pokroić.Włożyć do gąsiorka lub słoja.Wlać 1 L wódki.Postawić na 6 tygodni w słonecznym miejscu.Po tym czasie nalewkę zlać do butelki .Dobrze zamknąć.Owoce zasypać 1/2 kg cukru.Wstrząsnąć energicznie.Postawić do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Co pewien czas wstrząsnąć.Kiedy powstanie sok zlać go z odlaną wcześniej nalewką.Wlać 1/4 L spirytusu.Wymieszać.Dobrze zamknąć ,postawić na 3 tygodnie.Zlać kiedy osad opadnie na dno.Przefiltrować przez bibułkę filtracyjną.Rozlać do butelek .Dobrze zakorkować.
Ja też czekam na swoją z niecierpliwością...
OdpowiedzUsuńJa dodałam do swojej jeszcze miodu ;gdyż była zbyt wytrawna ;teraz jest idealna;)Zapraszam;)
OdpowiedzUsuń