środa, 11 listopada 2015

''GĘŚ PIECZONA Z JABŁKAMI ''

Na świąteczny obiad gęś ;dodatek jabłek tylko wieńczy dzieło;) pasują idealnie do kruchego ,pieczonego mięsa.Smaki świetnie się ze sobą komponują.Prosty przepis na elegancki obiad:

Składniki dla 4 osób:

  • 2 udka z gęsi
  • 2 piersi z gęsi
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 4 kwaskowe jabłka
Mięso marynować w solance (1,5 l wody +2 łyżki soli ) przez noc.(dzięki temu mięso będzie bardziej kruche) Następnie odsączyć z wody ,natrzeć majerankiem,rozgniecionym czosnkiem.Wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.Jabłka pokroić na ósemki ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,na nie położyć mięso.Przykryć pokrywą i piec ok 2 godziny w 200 st.Po tym czasie odlać większą część wytopionego tłuszczu( pozostawić lekko podlane mięso) Piec bez przykrycia od 30 do 60 minut.do zrumienienia i odpowiedniej miękkości mięsa.Po upieczeniu pozostawić mięso na kilkanaście minut by odpoczęło a nie zbyt  wystygło.Podawać z upieczonymi jabłkami,surówkami,kluskami śląskimi,ziemniakami ...





2 komentarze: