środa, 4 listopada 2015

''ORKISZOWE NALEŚNIKI Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM''

Propozycja na dzisiejszy podwieczorek; to ulubione naleśniki;tym razem orkiszowe jako źródło białka,błonnika i witaminy B1 które są zawarte w mące orkiszowej.Warto zaserwować sobie taką zdrową porcję ,a przy tym zaspokoić mały głód na małe co nie co;)

Składniki na ok 6-8 naleśników:

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 3 -4 jabłka
  • cynamon
  • śmietana
  • cukier puder
  • kakao
Mleko,wodę i jajka zmiksować .Dodać cukier waniliowy  i mąkę,wymieszać na jednolitą masę bez grudek.Odstawić na pół godziny.Po tym czasie smażyć porcjami naleśniki na rozgrzanej patelni nasmarowanej masłem lub olejem na niezbyt silnym ogniu.

Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce.Przełożyć do rondla,podlać niewielką ilością wody.Dodać cynamon,prażyć do miękkości jabłek.
Naleśniki smarować przygotowanymi  jabłkami ,składać w kopertę lub zwijać w rulon.Na wierzch kłaść porcję śmietany ,posypać kakao i cukrem pudrem .Smacznego!



Jesienne słodkości!

1 komentarz:

  1. wyglądają apetycznie:) ciekawa jestem jakby smakowały na bazie mąki kokosowej :)

    http://www.ale-przyprawy.pl/

    OdpowiedzUsuń