wtorek, 17 listopada 2015

''SAŁATKA MEKSYKAŃSKI KRÓL IMPREZ z NACHOSAMI''

Słynna sałatka zawitała także u nas;nie mogłam się oprzeć żeby jej nie zrobić ,choćby ze względu na sam jej ekstrawagancki wygląd;) potem to już z ciekawości smaku.I muszę przyznać,że wyszło super;smaki idealnie się komponują ;wygląd mówi sam za siebie ,więc warto podejmować się takim próbom.Polecam szczególnie miłośnikom kuchni meksykańskiej;)

Składniki:

  • 1/2 sałaty lodowej lub pekińskiej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • puszka fasolki czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 3 pomidory
  • jogurt naturalny ok 200 g
  • 3 łyżki majonezu
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • papryka chili w proszku
  • papryka czerwona słodka w proszku
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • keczup
  • 1 op chipsów nachos o smaku papryczki chili
Mięso oprószyć przyprawami ,dodać rozgnieciony czosnek i podsmażyć .Podczas smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,przesmażyć.Pieczarki pokroić w plastry ,podsmażyć na maśle,doprawiając do smaku solą ,pieprzem.Ser zetrzeć na grubych oczkach.Pomidory pokroić w kostkę.Warzywa z puszek odsączyć.Z jogurtu i majonezu przygotować sos,doprawić solą.Sałatę poszatkować .W dużej misce układać kolejno:
Sałata-wystudzone mięso-pieczarki-kukurydza-fasola-ser-keczup-pomidory-sos jogurtowy-pokruszone nachosy oraz całe nachosy dookoła miski.



Sałatki na jesienne wieczory

2 komentarze: