poniedziałek, 18 stycznia 2016

''JABŁECZNIK Z GALARETKĄ''

Przepis na ciasto pochodzi z najnowszej książki S.Anastazji ; ''Ciasta z owocami'',lecz w oryginalnym przepisie jest masa z brzoskwiń ;ja zastąpiłam jabłkami i dodałam od siebie bezę na wierzch.Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 żółtek
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
Składniki na pianę:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
Składniki na masę jabłkową:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki żółte lub zielone
Dodatkowo:
  • 4 łyżki bułki tartej
Z podanych składników na ciasto szybko wyrobić ciasto kruche i podzielić na 2 części.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce,podsmażyć z odrobiną wody.Dodać suche galaretki i podgrzewać do czasu jej rozpuszczenia.
Jedną część ciasta ułożyć na blaszce i posypać bułką tartą.Rozłożyć masę jabłkową.Wierzch przykryć drugą częścią ciasta.Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubijać na kremową masę.Rozłożyć na cieście.Piec ok 1 godz. w 180 st.C



5 komentarzy:

  1. Smakowity ten jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nie robiłam jabłecznika z galaretkami, muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję; polecam;zapraszam ponownie;)

    OdpowiedzUsuń