poniedziałek, 4 stycznia 2016

''PTYSIE KARNAWAŁOWE NA SŁONO Z DWOMA KREMAMI''

Wykwintne mini ptysie są doskonałą przystawką na każdą imprezę.Delikatne kremowe  nadzienie z serka mascarpone oraz ulubionymi dodatkami;łososiem wędzonym oraz szynką zadowoli każde podniebienie;Z podanych składników wychodzi ponad 20 sztuk mini ptysiów.polecam

Składniki na ciasto ptysiowe:


  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
Składniki na nadzienie z szynką i łososiem:
  • 1 op serka mascarpone
  • 1/2 kostki sera twarogowego 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 100 g łososia wędzonego 
  • koperek
  • ok 10 dag szynki wędzonej
  • 2 ogórki korniszony
Margarynę przełożyć do rondelka dodać 1 szklankę wody ;rozpuścić na małym ogniu,dodać 1 szklankę mąki energicznie mieszając.Gotować ok 5 minut ciągle mieszając.Ciasto przestudzić .Następnie zmiksować i wbijać po jednym jajku.Zmiksować na jednolitą masę.Przełożyć do szprycy i formować na nasmarowaną blaszkę małe ptysie .Piec ok 20 min w 180 st.C.Upieczone ptysie ostudzić i przekroić na pół.

Serek mascarpone,śmietanę oraz serek twarogowy zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.Podzielić na pół.Do jednej części dodać zmiksowanego łososia i posiekany koperek.Do drugiej zmiksowaną szynkę i posiekany drobniutko w kostkę ogórek.Nadziewać ptysie .





3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł :) nigdy nie piekłam ptysi ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Zapraszam na mojego bloga, może jakiś pomysł Cię zainspiruje (podobnie jak mnie Twoje przepisy ;) ). Zapraszam!
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję; a na bloga chętnie zajrzę;)

      Usuń
  2. za mną od dawna chodziły takie ptysie; i też robiłam je pierwszy raz;wyszły super;każdemu smakowały;polecam.

    OdpowiedzUsuń