''PTYSIE KARNAWAŁOWE NA SŁONO Z DWOMA KREMAMI''
Wykwintne mini ptysie są doskonałą przystawką na każdą imprezę.Delikatne kremowe nadzienie z serka mascarpone oraz ulubionymi dodatkami;łososiem wędzonym oraz szynką zadowoli każde podniebienie;Z podanych składników wychodzi ponad 20 sztuk mini ptysiów.polecam
Składniki na ciasto ptysiowe:
Składniki na ciasto ptysiowe:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
Składniki na nadzienie z szynką i łososiem:
- 1 op serka mascarpone
- 1/2 kostki sera twarogowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz ziołowy
- sól
- 100 g łososia wędzonego
- koperek
- ok 10 dag szynki wędzonej
- 2 ogórki korniszony
Margarynę przełożyć do rondelka dodać 1 szklankę wody ;rozpuścić na małym ogniu,dodać 1 szklankę mąki energicznie mieszając.Gotować ok 5 minut ciągle mieszając.Ciasto przestudzić .Następnie zmiksować i wbijać po jednym jajku.Zmiksować na jednolitą masę.Przełożyć do szprycy i formować na nasmarowaną blaszkę małe ptysie .Piec ok 20 min w 180 st.C.Upieczone ptysie ostudzić i przekroić na pół.
Serek mascarpone,śmietanę oraz serek twarogowy zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.Podzielić na pół.Do jednej części dodać zmiksowanego łososia i posiekany koperek.Do drugiej zmiksowaną szynkę i posiekany drobniutko w kostkę ogórek.Nadziewać ptysie .
Bardzo fajny pomysł :) nigdy nie piekłam ptysi ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Zapraszam na mojego bloga, może jakiś pomysł Cię zainspiruje (podobnie jak mnie Twoje przepisy ;) ). Zapraszam!
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com
dziękuję; a na bloga chętnie zajrzę;)
Usuńza mną od dawna chodziły takie ptysie; i też robiłam je pierwszy raz;wyszły super;każdemu smakowały;polecam.
OdpowiedzUsuń