poniedziałek, 2 maja 2016

''CIASTO BIAŁY LION ''

Ciasto jak moje ulubione batoniki ;białe liony -z warstwą ryżu preparowanego w  karmelu,biszkoptem z białą czekoladą ,kremową masą oraz orzeszkami na wierzchu ;delikatnie oblanymi białą czekoladą;takie ciasto udało mi się stworzyć inspirując się podobnym znalezionym
Tu
Ciasto robiłam na imprezę urodzinową i każdemu przypadło do gustu; Polecam

Składniki na ciasto z białą czekoladą:

  • 1 tabliczka białej czekolady ( 100 g ) 
  • 1 kostka margaryny 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę,cukier i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu .(nie zagotować) .Wystudzić.
Do zimnej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem ;wymieszać.Białka ubić na sztywno ,dodać do masy i delikatnie wymieszać.Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia  blaszkę  24/36 cm .Piec ok 25-35 min w 180 st C.Po upieczeniu,wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę kajmakową:
  • 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej )
  • 70 g ryżu preparowanego
Masę kajmakową rozmieszać w misce,dodać ryż i dobrze wymieszać do połączenia się obu składników.

Składniki na masę budyniową:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła
W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się mleka dodać mieszankę z mąki.Ugotować budyń .Wystudzić.Margarynę utrzeć ,dodając po łyżce przestudzony budyń.Masę podzielić na dwie części .

Dodatkowo:
  • 2 małe opakowania orzeszków ziemnych solonych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 szklanki herbaty (zimnej)
Przełożenie ciasta:

dolny blat ciasta  nasączyć herbatą-1/2 masy budyniowej-masa kajmakowa z ryżem -drugi blat ciasta nasączyć herbatą-druga część masy budyniowej-pokrojone orzeszki -rozpuszczona biała czekolada

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godz.przed podaniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz