''CYNAMONOWE CIASTO Z RABARBAREM ''
Ciasto stworzone na potrzebę wykorzystania rabarbaru ,który po prostu musiał trafić do placka;)
Chciałam ,żeby było trochę oryginalnie ,więc cynamon dałam tym razem do ciasta ,a nie do owoców.Wyszło wyjątkowo ;) Rabarbar skomponował się idealnie z jabłkiem i jagodami.( które też czekały w zamrażalniku na ostatnie wykorzystanie ;) Kremowy budyń i cukier puder na wierzchu wieńczy dzieło ;) Ciasto jest uniwersalne ,gdyż owoce można komponować dowolnie ;w zależności od sezonu.Zapraszam;
Składniki na ciasto cynamonowe:
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 l mleka
- 4 łyżki cukru
- garść rabarbaru
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki jagód
- cukier puder
Margarynę utrzeć z cukrami,dodać całe jajka i śmietanę.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem;dodać do masy ,wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części;jedną wyłożyć na wysmarowaną blaszkę ,wysoko wyklepując brzegi ;ponakłówać widelcem ( gdy ciasto jest zbyt miękkie ;do wyklepywania blaszki można podsypać ciasto mąką );wstawić na 10 - 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W 1 litrze mleka ugotować 3 budynie,dodając cukier.Rabarbar i jabłka pokroić w kostkę.
Na podpieczony spód wylać ugotowany budyń ,następnie ułożyć owoce ;jagody,jabłka i rabarbar,lekko dociskając .Na wierzch ułożyć kratkę z wałeczków pozostałego ciasta.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 25 minut.Upieczone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Wspaniałe ciacho, częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.Smacznego życzę ;)
Usuńuwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń