''CYNAMONOWE CIASTO Z RABARBAREM ''

Ciasto stworzone na potrzebę wykorzystania rabarbaru ,który po prostu musiał trafić do placka;)
Chciałam ,żeby było trochę oryginalnie ,więc cynamon dałam tym razem do ciasta ,a nie do  owoców.Wyszło wyjątkowo ;) Rabarbar skomponował się idealnie  z jabłkiem i jagodami.( które też czekały w zamrażalniku na ostatnie wykorzystanie ;) Kremowy budyń i cukier puder na wierzchu  wieńczy dzieło ;) Ciasto jest uniwersalne ,gdyż owoce można komponować dowolnie ;w zależności od sezonu.Zapraszam;

Składniki na ciasto cynamonowe:
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • garść rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki jagód 
  • cukier puder
Margarynę utrzeć z cukrami,dodać całe jajka i śmietanę.Mąkę przesiać  z proszkiem do pieczenia i cynamonem;dodać do masy ,wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części;jedną  wyłożyć na wysmarowaną blaszkę ,wysoko wyklepując brzegi ;ponakłówać widelcem ( gdy ciasto jest zbyt miękkie ;do wyklepywania blaszki można podsypać ciasto  mąką );wstawić na 10 - 15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
W 1 litrze mleka ugotować 3 budynie,dodając cukier.Rabarbar i jabłka pokroić w kostkę.
Na podpieczony spód wylać ugotowany budyń ,następnie ułożyć owoce ;jagody,jabłka i rabarbar,lekko dociskając .Na wierzch ułożyć kratkę z wałeczków pozostałego ciasta.Piec w rozgrzanym piekarniku ok 25 minut.Upieczone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.






Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty