poniedziałek, 9 maja 2016

''MINI BABECZKI PIKNIKOWE Z SZYNKĄ,SZPINAKIEM I SEREM FETA''

Mini przekąski świetnie sprawdzają się na piknikach czy spotkaniach przy grillu;polecam moje wytrawne szpinakowe babeczki z dodatkami ;smakują na ciepło jak i na zimno;

Składniki na ok 10 szt:

  • 20 dag szpinaku rozdrobnionego
  • 3 jajka
  •  2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 plasterki szynki
  • 2 plastry sera feta
  • 8 dag sera żółtego 
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz 

 Jajka ubić z odrobiną soli.Dodać mąkę i proszek do pieczenia.Szpinak (może być mrożony) wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.Ser feta pokroić w mała kostkę,szynkę pokroić w paseczki;dodać do szpinaku.Wszystko połączyć z jajkami.Doprawić  pieprzem.Foremki na muffinki ,suflet lub babeczki posmarować tłuszczem np .olejem.Nakładać porcjami ciasto ,wypełniając foremki.Wierzch posypać startym żółtym serem.Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku ok 20 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz