środa, 11 maja 2016

''ORKISZOWE AMONIACZKI Z KOKOSEM''

Odmienione nieco tradycyjne ciasteczka na amoniaku.Dodałam mąkę orkiszową wymieszaną z pszenną ;dzięki temu ciasteczka są bardziej odżywcze .Kokos również dodał im charakteru  i aromatu .Ogółem ;ciasteczka są lekkie,półkruche;długo zachowują świeżość.Przepis autorski ;polecam;

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki orkiszowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrami.Dodać sól,obie mąki,wiórki oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.Wyrobić miękkie ciasto.Wstawić na 1 godz. do lodówki.Następnie rozwałkować i wycinać ciastka.Układać na nasmarowanej blaszce .Piec ok 20 min w 190 st.C ( do zrumieniana ciastek) Upieczone posypać cukrem pudrem.Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku dłużej zachowają świeżość.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz