''ORKISZOWE AMONIACZKI Z KOKOSEM''
Odmienione nieco tradycyjne ciasteczka na amoniaku.Dodałam mąkę orkiszową wymieszaną z pszenną ;dzięki temu ciasteczka są bardziej odżywcze .Kokos również dodał im charakteru i aromatu .Ogółem ;ciasteczka są lekkie,półkruche;długo zachowują świeżość.Przepis autorski ;polecam;
Składniki:
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag mąki orkiszowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Margarynę utrzeć z cukrami.Dodać sól,obie mąki,wiórki oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.Wyrobić miękkie ciasto.Wstawić na 1 godz. do lodówki.Następnie rozwałkować i wycinać ciastka.Układać na nasmarowanej blaszce .Piec ok 20 min w 190 st.C ( do zrumieniana ciastek) Upieczone posypać cukrem pudrem.Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku dłużej zachowają świeżość.
Komentarze
Prześlij komentarz