czwartek, 30 czerwca 2016

''PIEROGI ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI''

Mąka orkiszowa ostatnio często gości u nas w kuchni .Tym razem dodaję do ciasta pierogowego;nowego przepisu z dodatkiem mleka ;wyszło super.Polecam

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 25 dag mąki orkiszowej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki gorącego  mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać na stolnicy,zrobić wgłębienie i powoli wlewać gorące mleko,mieszając widelcem.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą ,gładką masę.Następnie rozwałkować na grubość ok 2mm ,wykrawać krążki ,nakładać po 1 truskawce i zlepiać brzegi .Gotować w osolonej wrzącej wodzie 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.





3 komentarze: