''PIEROGI ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI''
Mąka orkiszowa ostatnio często gości u nas w kuchni .Tym razem dodaję do ciasta pierogowego;nowego przepisu z dodatkiem mleka ;wyszło super.Polecam
Składniki na ciasto pierogowe:
Składniki na ciasto pierogowe:
- 25 dag mąki orkiszowej
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki gorącego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać na stolnicy,zrobić wgłębienie i powoli wlewać gorące mleko,mieszając widelcem.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą ,gładką masę.Następnie rozwałkować na grubość ok 2mm ,wykrawać krążki ,nakładać po 1 truskawce i zlepiać brzegi .Gotować w osolonej wrzącej wodzie 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
mniam truskaweczki <3
OdpowiedzUsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuń