''WŁOSKIE KULKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI ''
Świetne kuleczki ryżowe;bardzo sycące i oryginalne.Idealne zamiast ziemniaków do drugiego dania lub jako przystawka.Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.Na naszej imprezie okolicznościowej były hitem ;) polecam
Przepis znalazłam TU ; dziękuję i polecam.
Składniki : ( z podanych składników wychodzi ponad 20 średniej wielkości kuleczek)
Przepis znalazłam TU ; dziękuję i polecam.
Składniki : ( z podanych składników wychodzi ponad 20 średniej wielkości kuleczek)
- 3 woreczki ryżu arborio ( lub innego ,który po ugotowaniu dobrze się klei)
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki żółtego sera lub parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 25 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek żółtego sera lub parmezanu
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
Dodatkowo:
- mąka do panierki
- 2-3 jajka do panierki
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Farsz można przygotować dzień wcześniej;
Oczyszczone pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek rozgnieść ,cebulę siekać w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju.Dodać pieczarki .Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek.Doprawić solą pieprzem .Odstawić do ostygnięcia.Następnie dodać ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (można nieco rozgotować by lepiej się kleił).Cebulę posiekać ,podsmażyć do miękkości na oleju.Dodajemy do ryżu.Gdy ostygnie dodajemy ser,przyprawy oraz jajko.Mieszamy na jednolitą masę.
Na wilgotną dłoń nakładać porcję ryżu,rozpłaszczyć,na środek nakładać farsz ;uformować kulkę.Obtoczyć w mące ,jajku i bułce.Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Podawać na ciepło lub na zimno ;z porcją mięsa lub sosem.Kulki można przygotować np 1-2 dni
wcześniej i odgrzewać wg potrzeb.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
OdpowiedzUsuń