''OGÓRKI KISZONE'' wg Siostry Anastazji

Ogórki kiszone są już tradycją chyba  w każdym polskim domu.Ja robię co roku .Warto spróbować tego przepisu z nowej książki Siostry Anastazji ''Przetwory Siostry Anastazji''
Ogórki kiszone są niezastąpione do zupy ogórkowej,sałatek warzywnych,obiadowych,jako dodatek do pieczywa,wędlin ,ryb i mięsa.Polecam;

Ogórki kiszone wersja I :

Składniki:

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan
Składniki na zalewę:
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli
Ogórki,koper-umyć.Czosnek,chrzan obrać i rozdrobnić.Ogórki układać w słoikach pionowo,jaśniejszym końcem do góry.Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku,3 kawałki chrzanu,niedużą gałązkę kopru.Można również dołożyć 1-2 liście wiśni ,czarnej porzeczki lub dębu.Zalać słoje z ogórkami gorącą zalewą,dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok 2 min.

Polecam również drugi staropolski przepis z zeszytu mamy na ogórki kiszone;
ogórki kiszone


Komentarze

Popularne posty