''OGÓRKI KISZONE'' wg Siostry Anastazji
Ogórki kiszone są już tradycją chyba w każdym polskim domu.Ja robię co roku .Warto spróbować tego przepisu z nowej książki Siostry Anastazji ''Przetwory Siostry Anastazji''
Ogórki kiszone są niezastąpione do zupy ogórkowej,sałatek warzywnych,obiadowych,jako dodatek do pieczywa,wędlin ,ryb i mięsa.Polecam;
Ogórki kiszone wersja I :
Składniki:
Ogórki kiszone są niezastąpione do zupy ogórkowej,sałatek warzywnych,obiadowych,jako dodatek do pieczywa,wędlin ,ryb i mięsa.Polecam;
Ogórki kiszone wersja I :
Składniki:
- ogórki
- czosnek
- koper
- chrzan
Składniki na zalewę:
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli
Ogórki,koper-umyć.Czosnek,chrzan obrać i rozdrobnić.Ogórki układać w słoikach pionowo,jaśniejszym końcem do góry.Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku,3 kawałki chrzanu,niedużą gałązkę kopru.Można również dołożyć 1-2 liście wiśni ,czarnej porzeczki lub dębu.Zalać słoje z ogórkami gorącą zalewą,dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok 2 min.
Komentarze
Prześlij komentarz